Back to all congresses
12 October 2021

Congres Psychologie van Leiderschap

rogramma

08:30 Ontvangst en registratie

09:30 Opening

16:30 Afsluiting en borrel

09:30 Leiderschapsgedrag in een dynamische wereld 

“Psychologie & Leiderschap. Mijn intrigerende vakgebied maar vooral ook een winning combination in deze tijden.” aldus Anje-Marijcke van Boxtel. En geen wonder: in onze VUCA-wereld helpen ze ons navigeren in de steeds nieuwe realiteit. Om die realiteit te duiden en de juiste beslissingen te nemen is behendigheid en personality gevraagd. Jezelf leiden, je mensen leiden maar vooral ook het leiden van effectieve samenwerking binnen en buiten je organisatie, vraagt continue ontwikkeling stelt nieuwe eisen aan ons leiderschap’. Anje-Marijcke van Boxtel, tevens dagvoorzitter, laat zien dat leiderschapsgedrag besmettelijk is en stelt de vraag ‘hoe creëer jij steile ontwikkelcurves?’. ✔ Grote leiders leiden allereerst zichzelf ✔ De drang naar controle is instinctief; leiderschap vergt zelfkennis en moed ✔ It is all about learning and growing, not about ego and knowing Anje-Marijcke opent de dag met een korte sessie over leiderschapsgedrag.

10:00 The Devil Inside: stop met het saboteren van jezelf en je organisatie 

Bas Kodden laat zien hoe je als persoon bepaalde gewoontes hebt ontwikkeld en helpt je te analyseren waarom je je op een bepaalde manier gedraagt en hoe je die cirkel kunt doorbreken. Hoe meer je dat interne stemmetje – je devil inside – het zwijgen kunt opleggen, hoe beter je in staat bent om te groeien en hoe meer anderen je leiderschap herkennen. ✔ Doorbreek de vicieuze cirkel: alles draait om leiderschap en de juiste(!) vorm van motivatie ✔ Onze triggers van angst, ego en (een teveel aan) empathie ✔ Ontwikkel het (persoonlijk) leiderschap in anderen: leer leiding te laten nemen ✔ Vind jouw devil inside en groei in je leiderschap

11:10 Ochtendbreak 

11:40 Leiderschapslessen voor depolarisatie 

Doordat de maatschappij steeds meer te maken heeft met polarisatie, neemt de vraag toe naar een manier om hier als professional mee om te gaan. Dit geldt voor professionals op bestuurlijk niveau, in het onderwijs, in (publieke) organisaties, in de politiek en in het publieke debat. Bart Brandsma deelt aan de hand van een nieuw model zijn depolarisatiestrategie. Hoe kun je het beste omgaan met polarisatie en een stap verder, hoe kun je bijdragen aan depolarisatie? 4 gamechangers voor depolarisatie: ✔ Niet de polen bestrijden, maar versterk het midden ✔ Niet voor of tegen, maar vind het echte vraagstuk ✔ Hoe ga je geloofwaardig en kwetsbaar in het (stille) midden staan? ✔ Schort het oordeel op, hanteer een milde toon “Leiderschap tonen in depolarisatie betekent leiden vanuit het midden.”

12:45 Netwerklunch 

13:40 Leiders met authentieke intelligentie 

In tijden van digitalisering klinkt steeds luider de vraag of wij mensen nog wel kunnen opboksen tegen robots en artificiële intelligentie. Elke Geraerts laat zien hoe jij je als leider kan inzetten op uniek-menselijke kwaliteiten om zo jouw professionele toekomst veilig te stellen. En welke troeven kun je het best verankeren in het dna van je organisatie? ✔ Haal meer uit jouw mentaal kapitaal ✔ Waarop zet jij in met jouw leiderschap? ✔ Ontwikkel authentieke relaties in jouw organisatie Concrete inspiratie voor leiders die al met beide voeten in de toekomst (willen) staan.

14:50 Korte middagbreak 

15:20 Samen op expeditie

Katja Staartjes neemt je mee met haar beelden en verhalen naar de hoogste toppen van de wereld waar je leeft op het scherpst van de snede. Reis mee met een expeditie van 2000 kilometer door de Himalaya, een grensverleggend avontuur. Krijg waardevolle inzichten in persoonlijk leiderschap en teamwork. Ben je – individueel en als team – werkelijk gemotiveerd en kun je omgaan met onzekerheid en tegenslag? ✔ Een team is zo sterk als de zwakste schakel ✔ Persoonlijke ontwikkeling vindt plaats buiten de comfortzone ✔ Omgaan met je eigen grenzen en die van het team: erkennen, bewaken en verleggen ✔ Commitment: voor het gemeenschappelijke doel én voor elkaar. ✔ Goed leiderschap vraagt om je ego opzij te zetten. Hoe overbrug je verschillen?

16:30 uur Afsluiting en netwerkborrel

Sprekers

Katja Staartjes

Katja Staartjes

Katja Staartjes is bergbeklimmer en avonturier. Zij bereikte als eerste Nederlandse vrouw de top van Mount Everest, leidde klimexpedities in het hooggebergte en volbracht de 2000 kilometer lange Great Himalaya Trail. Katja deed eerder uitgebreide managementervaring op in vaste en interim-posities. Tegenwoordig werkt zij als inspirerend spreker, trainer en coach op gebied van leiderschap en teamwork. Verder is zij auteur van de boeken Top Inspiratie, Lopen over de grens en Hoog spel.

Elke Geraerts

Elke Geraerts

Elke Geraerts is doctor in de psychologie en bekleedde verschillende academische posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Zij is mede-oprichter en managing partner van Better Minds at Work en schreef de bestsellers Mentaal Kapitaal, Het Nieuwe Mentaal – Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes en Authentieke Intelligentie. Mentaal Kapitaal werd recent uitgebracht op de internationale markt, getiteld Better Minds en wordt momenteel in het Chinees vertaald. Elke weet telkens over het brein te inspireren en inzichten te geven die een levenslange impact kunnen hebben.

Anje-Marijcke van Boxtel

Anje-Marijcke van Boxtel

Anje-Marijcke van Boxtel is organisatiepsycholoog en werkt in alle hoeken van de wereld als thought leader in leiderschap en teamontwikkeling. Ze zet zich in om leiders en teams te helpen hun positieve impact en performance te vergroten, zowel in het bedrijfsleven als in de topsport. Haar speelveld vindt ze vooral in het bedrijfsleven, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar de topsport ‘de praktijk van leiders aan de wal en in de Volvo Ocean Race ligt verbazend dicht bij elkaar’. Zij schreef ‘Goud, potentieelontwikkeling voor mensen en de organisaties waar zij werken’. In 2018 verscheen ‘A sea change, Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2017-2018’ met foto’s van Oswald Schwirtz. Organisaties begeleiden het beste uit hun mensen te halen, mensen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen, dat is kortweg wat Anje-Marijcke van Boxtel doet. “Mijn passie ligt in het vertalen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar de praktijk van het begeleiden van leiders, teams en organisaties. Vanuit dat perspectief ligt de praktijk van business leaders en die van big boat ocean sailors verrassend dicht bij elkaar. In a VUCA world it is all about learning and growing instead of ego and knowing’.

Bas Kodden

Bas Kodden

Bas Kodden (1970) is een onderzoeker, schrijver en spreker op het gebied van Leiderschap, Ondernemerschap & Persoonlijke Ontwikkeling. Zijn doel? Van talenten, helden maken! Als leiderschapscoach helpt Bas Kodden topmensen uit het zakenleven beter te presteren. Voormalig olympisch- en wereldkampioenen, topondernemers en CEO’s wisten zijn visie op leiderschap reeds te waarderen. Een visie, die is gebaseerd op 15 jaar ondernemerservaring en 15 jaar wetenschappelijk studies. Een visie ook, die wordt ondersteund door diverse bestsellers en andere publicaties en wordt aanbevolen door ‘s werelds grootste managementdenkers als Marshall Goldsmith. Bas’ bekendste boek heet ‘Word een HELD’ en gaat over effectief zelfmanagement. Het boek veroverde in 2016 de nummer één-positie en verbleef ruim 500 dagen in de Bestseller Top100. Het boek werd later zowel in Engeland als in Duitsland uitgegeven. Bas is als hoogleraar Leiderschap- & Managementontwikkeling en directeur van het Executive MBA programma werkzaam bij Nyenrode Business Universiteit.

Bart Brandsma

Bart Brandsma

Bart Brandsma is filosoof, trainer en consultant. Na een studie politieke en sociale filosofie werkte hij als journalist en documentairemaker voor onder meer Filosofie Magazine, Amnesty International en de publieke omroep. Hij schreef het boek ‘De hel dat is de ander’ en vanuit zijn organisatie Inside Polarisation traint hij tal van professionals in het omgaan met polarisatie.

 

Meer informatie vind je hier